Jakie tłuszcze są OK?

Czasami tłuszcz jest postrzegany jako największy wróg w diecie i równocześnie zaprzeczenie zdrowego stylu życia, jednak wcale nie musi tak być. Nie wszyscy bowiem wiemy, że tłuszcze występujące w żywności dzielą się na różne kategorie i każda z nich ma zupełnie inną charakterystykę. Tłuszcze nasycone są uważane za mniej zdrowe, więc ich udział w diecie warto ograniczyć – nie należy jednak rezygnować z nich całkowicie, ponieważ mają pewne istotne zadania do wypełnienia. Najmniej korzystne dla człowieka jest przyjmowanie tłuszczów nasyconych, które uległy dalej idącej obróbce (na przykład tłuszcze trans).
Przeczytaj również: Patologia ogólnie
Ich wpływ na organizm może być nieprzewidywalny, dlatego lepiej w ogóle po nie nie sięgać. Często są składnikiem czipsów, zupek błyskawicznych, a także niektórych słodyczy. Stanowią również jeden z podstawowych surowców do wyrobu wielu margaryn. Na drugim biegunie mamy tłuszcze nienasycone, występujące naturalnie chociażby w treściwych rybach, takich jak łosoś czy halibut.
Przeczytaj również: Społeczne patologie
Ich udział w codziennym żywieniu powinien być regularny.
Przeczytaj również: Dysfunkcja w rodzinach